Nacházíte se zde: Úvod Blog Vlasy Roztřepené konečky vlasů

Roztřepené konečky vlasů

Jana Vehovská
23. 8. 2022
Roztřepené konečky vlasů

Roztřepené konečky – problém s vlasy, který řeší mnoho žen po celém světě. Trpí na roztřepené konečky více ženy s dlouhými vlasy nebo krátkými? Jak tento problém řešit a co dělat pro to, aby se konečky lámat a třepit přestaly? Zjistěte odpovědi na otázky v článku, který je na problematiku roztřepených konečků zaměřen.

Osnova:
Ovlivňuje třepení vlasů jejich délka?
Nejběžnější typy roztřepených konečků a stupně poškození
Lze roztřepené konečky něčím opravit?
Proč se mi po odstřihnutí poškozených konečků vlasy znovu třepí?
11 tipů jak předcházet třepení vlasů

Jak na roztřepené konečky

Ovlivňuje třepení vlasů jejich délka?

Třepení je patrnější u dlouhých vlasů, avšak vlasy se mohou třepit i lidem s krátkými vlasy. Třepení se netýká pouze konečků, jak si mnoho lidí myslí, ale může se vyskytovat po celé délce vlasů. Co vlastně třepení způsobuje? Jedná se o poškození vlasového stvolu (kutikuly), který dostatečně neobaluje kůru vlasu (kortex). Tím dochází ke zvýšené lámavosti a třepení vlasů. Výsledkem jsou suché a na pohled nezdravě vypadající vlasy.

Průřez zdravým a poškozeným vlasem

Nejběžnější typy roztřepených konečků a stupně poškození

Podle závažnosti poškození můžeme roztřepené konečky rozdělit na 6 nejběžnějších typů. Který typ trápí vás?

1. Základní typ třepení vlasu

Velmi častý typ třepení vlasů. Jedná se o částečné poškození vlasu, které je způsobeno převážně nedostatečnou hydratací.

2. Typ třepení vlasu Mini

Jedná se o velmi ranou fázi třepení a je velmi časté. Dbejte o dostatečnou hydrataci a výživu vlasů.

3. Typ třepení vlasu Triple (Vidlička)

V případě tohoto typu dochází k roztřepení vlasu na tři části. Stupeň poškození je rozsáhlejší než předchozí dva typy. Vlasy se častěji zacuchávají a není snadné je rozčesat.

4. Typ třepení vlasu Strom

Výrazné poškození vlasové struktury. Dbejte na pravidelnou aplikaci vyživujících olejů a konečky pravidelně zastřihávejte.

5. Typ třepení vlasu Svíčka

V případě třepení typu Svíčka dochází k velké ztrátě vnější kutikuly. Vlas je slabý a náchylný k třepení. Bez úpravy životního stylu a správné výživy dojde k nápravě jen velmi těžko.

6. Typ třepení vlasu Uzlík

Ve chvíli, kdy se na vlasech vytvoří uzlík, jsou vlasy náchylnější k lámání a roztřepení. Dbejte na správný způsob česání a stylingu vlasů, abyste tvorbě uzlíků předcházela.

Typy třepení konečků vlasů

Lze roztřepené konečky něčím opravit?

Oprava jednou roztřepeného konečku vlasu není možná, roztřepené konečky je potřeba odstřihnout, změnit způsob stravování (vyživování) vlasů a zabránit tak třepení konečků v budoucnu. Neméně podstatná je také vnější péče o vlasy. Preventivní opatření v podobě výživy a vnější péče je opravdu zásadní. Způsob česání, foukání, stylingu vlasů, barvení – to vše ovlivňuje kvalitu vašich vlasů. Třepení konečků nejde zastavit ze dne na den, ale souvisí s úpravou životního stylu. Změna stravování a životního stylu k lepšímu za to stojí a to nejen s ohledem na kvalitu vlasů. Pozitivní vliv má také na odbourání stresu a hubnutí.

Proč se mi po odstřihnutí poškozených konečků vlasy znovu třepí?

Třepení konečků vzniká důsledkem špatné péče nebo nedostatku potřebných živin a hydratace. Než tělo získá potřebné látky zpět, může to nějaký čas trvat. Pro urychlení růstu vlasů a zabránění třepení vlasů je potřeba dodržovat zásady zdravé výživy i péče dlouhodobě. Vhodné jsou také doplňky stravy na vlasy, nehty a pleť, které obsahují kombinaci vitamínů, minerálů a aminokyselin, které s kvalitou vlasů mohou pomoci.

11 tipů jak předcházet třepení vlasů

1. Dodržujte zdravou stravu

Zahrňte do stravy více ovoce a zeleniny. Díky ovoci a zelenině získáte vitamíny, které tělo potřebuje pro zdraví a správné fungování. Jaké vitamíny jsou důležité? Mezi nejdůležitější vitamíny pro růst vlasů řadíme vitamíny skupiny B (vitamín B7 – biotin, vitamíny B12, vitamín B3, vitamín B5 a vitamín B6), vitamín A, vitamín C, vitamín D a následně také minerály jako měď, železo, zinek a selen.

Vyvážená strava - řešení pro roztřepené konečky

Tip: Zjistěte o vitamínech a minerálech víte v článku Jak vytvořit elixír pro zaručený růst vlasů

2. Dodržujte pitný režim

Voda je důležitá nejen pro vlasy, ale i pokožku. Pravidelný a dostatečný přísun tekutin se projeví na kvalitě vašich vlasů a pokožky rychle. Ideální tekutinou pro pitný režim je čistá voda, nicméně počítají se i ovocné šťávy, čaje a dokonce i polévky. Celkový přísun tekutin na den se odvíjí od hmotnosti člověka a dá se vypočítat jednoduchým způsobem. Na každých 15 kg vaší hmotnosti připadá 0,5 litru vody (pokud vážíte 60 kg, váš denní příjem vody by měl být 2 litry).

Vaše hmotnost/15*0,5

3. Tepelný styling dělejte s rozumem

Minimalizujte tepelný styling vlasů na minimum – čím méně uprav v podobě žehlení, kulmování, trvalé a krepování, tím lépe. Pokud máte rovné vlasy a občas si chcete vyrobit lokny, použijte místo kulmy raději papiloty nebo natáčky, které vám vlasy nespálí a nenaruší jejich strukturu. Pokud naopak vlastníte kudrnaté vlasy a ráda si je žehlíte, dejte si pozor na správnou teplotu žehličky. Opět platí čím méně, tím lépe. Tepelný styling poškozuje a oslabuje vlasy a činí je náchylné k třepení konečků.

4. Fénujte studeným vzduchem

Pokud můžete po umytí nechat vlasy uschnout přírodní cestou na vzduchu, uděláte nejlépe. Pokud to možné není, je lepší zvolit místo fénu s horkým vzduchem fén se vzduchem studeným.

5. Vlasy česejte hřebenem a kartáčem od kořínků

Důležitou roli při správné péči o vlasy hraje i česání a kartáčování vlasů. Vlasy rozčesávejte zásadně od kořínků. Jakmile vlasy postupně rozčešete, můžete projet hřebenem po celé délce vlasů.

6. Pokud můžete, vlasy si nebarvěte a neodbarvujte

Barvení i odbarvování má na kvalitu vlasů špatný vliv a dochází tím k jejich poškození. Zkuste dát šanci vaší přírodní barvě, možná zjistíte, že se k vám stejně hodí nejlépe a vaše vlasy nebudou množstvím aplikovaných chemikálií trpět.

7. Mokré vlasy neždímejte, nefrotýrujte a nečesejte

Mokré vlasy jsou na mechanické poškození náchylnější více než vlasy suché. Je důležité, abyste na to myslela ve chvíli, kdy si vlasy umyjete nebo jdete ven z bazénu. Vlasy neždímejte, nekruťte ani nefrotýrujte. Mokré vlasy stačí lehce osušit přiložením ručníku a lehkým mačkáním. Následně vlasy nechejte uschnout na vzduchu nebo použijte fén se studeným vzduchem – horkého vzduchu se vyvarujte.

Mokré vlasy jsou náchylné na poškození

8. Pozor na tření vlasů o nevhodné materiály

Tření vlasů o některé typy látek může způsobovat elektrizující vlasy, ale také přispívá k roztřepeným konečkům. Šátky, čepice, kabáty, polštáře a tvrdé ručníky z nevhodného materiálu vám mohou k roztřepeným konečkům pomoci.

9. Používejte vhodný šampon, masku a oleje na vlasy

Vybrat vhodný šampon, masku a kondicionér může v dnešní době velkého výběru člověka potrápit. Základním pravidlem je vycházet z toho, co vám příroda nadělila. Pokud vlastníte husté vlasy, které se méně mastí, máte vyhráno. Nejspíš vám bude vyhovovat většina nabízených produktů a hlavně ty, které vaši kštici pořádně zkrotí. Pokud naopak vlastníte jemné, rychle mastící se vlasy, vyvarujte se přípravků, které by vám mohly vlasy zbytečně zatěžovat. V tomto případě je vlastní zkušenost s přípravkem k nezaplacení. Po umytí vlasů je vhodné do konečků vlasů vetřít olej, díky kterému se vlasy krásně vyživí. Oleje jsou vhodné k aplikaci pro všechny typy vlasů.

10. Konečky pravidelně zastřihávejte ostrými nůžkami

Velikost a ostrost nůžek hraje při zastřihávání konečků podstatnou roli. Tupé nůžky mohou konečky vlasů při stříhání opětovně poškodit a třepení se tak nezbavíte a naopak stav ještě zhoršíte. Konečky zastřihávejte každých 6-8 týdnů.

Zastřihujte konečky vlasů 6 až 8 týdnů

11. Pomozte tělu správným doplňkem stravy

Doplňky stravy mohou vašemu tělu prokázat velkou službu v podobě dodání vitamínů, minerálů a dalších látek, které si tělo nestihne vzít z běžné stravy nebo je přijímá jen v malém množství. Doplňky stravy zaměřené na vlasy a nehty obsahují aktivní látky, které mají vliv na urychlení růstu stávajících vlasů, stejně tak jako růst nových vlasů. Tip: zajímá vás, co musí správný doplněk stravy obsahovat, aby působil? Zjistěte podrobnosti v článku Nejlepší přípravek na růst vlasů, co musí obsahovat.

U doplňků stravy není možné očekávat efekt po pár dnech, první účinky se objeví zpravidla po 2 měsících užívání. Nenašly jste zatím doplněk stravy, který by vám s roztřepenými konečky pomohl? Vyzkoušejte produkt Nicelis, který obsahuje kombinaci těch nejlepších aktivních látek pro zlepšení kvality a růstu vlasů. V jednom balení najdete 60 tablet. Doporučené dávkování jsou 2 tablety denně během nebo po jídle. Tablety zapíjejte vodou nebo jiným vhodným nápojem.

Koupit NICELIS

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Víte, co vlasy potřebují? Podpořte jejich výživu zevnitř

26. 4. 2023
Když se řekne „vlasová péče“, jistě si jako první vybavíte šampón, kondicionér, masku na vlasy a další kosmetické produkty. Ta správná vlasová péče ale nepůsobí zvenku, nýbrž zevnitř. Co vaše vlasy k tomu, aby byly zdravé a krásné, opravu potřebují? Odpověď najdete v dnešním článku.

Přečíst článek

Objednejte si svou každodenní
dávku sebevědomí a krásy

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
649 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
649 Kč 569 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 80 Kč

Otázky a odpovědi

Co je NICELIS®? +

NICELIS® je přírodní doplněk stravy, který je vyráběný a certifikovaný v České republice. Díky svému složení zajišťuje zdravé vlasy, nehty a pleť. Podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a přispívá k celkovému zdraví vašich vlasů, nehtů a pokožky.


Jak často a kdy by se měl NICELIS® užívat? +

Pro co nejlepší výsledky užívejte NICELIS® dvakrát denně, vždy jednu tabletu ráno a druhou večer, nejlépe během jídla, nebo 15 minut po jídle. Je možné užívat i obě tablety produktu NICELIS® ráno.

Opravdu to funguje? +

I když jsou účinky každého doplňku stravy individuální, dáme ruku do ohně za to, že NICELIS® opravdu funguje. Svým složením patří mezi nejlepší produkty v Česku a při vývoji jsme nezapomněli na žádnou účinnou látku, která má osvědčené účinky na zdravé vlasy, nehty a pleť. Náš produkt navíc obsahuje i Astaxanthin, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů na trhu.

Kdy uvidím první výsledky? +

Jako u každého doplňku stravy je potřeba dlouhodobé užívání pro opravdu viditelné výsledky. Nicméně dle našich zkušeností je možné vidět zlepšení již po prvních 50-60 dnech užívání produktu NICELIS®.

Je možné užívání kapslí dlouhodobě, nebo si musím dát pauzu? +

Ano! NICELIS® je přírodní doplněk stravy bez vedlejších účinků, je tedy možné jej užívat dlouhodobě bez nutnosti pauzy.

Co se stane, když přestanu NICELIS® užívat? +

Po skončení užívání se nedostaví žádné vedlejší účinky. Samozřejmě po delším neužívání se může kvalita vlasů vrátit do doby před užíváním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Naší prioritou jsou především spokojení zákazníci. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru