Nacházíte se zde: Úvod Blog Vlasy Vitaminy na vlasy - které pomohou s růstem a vypadáváním vlasů?

Vitaminy na vlasy - které pomohou s růstem a vypadáváním vlasů?

Martina Sznapková
6. 2. 2023
Vlasy, nehty i pleť jsou jakýmsi barometrem fyzického i duševního zdraví. Právě na nich se nejvíce odráží to, co jíme, jak se cítíme a dokonce i to, jakými životními etapami procházíme. Málokdo si uvědomuje, že tím pravým klíčem ke kráse nejsou kosmetické produkty, ale dostatek vitaminů a minerálů.
Vitaminy na vlasy - které pomohou s růstem a vypadáváním vlasů?

Neříká se nadarmo, že krása vychází zevnitř. I když je přísloví myšleno trochu jinak, pravdou je, že vlasy, nehty i pleť ke svému zdraví potřebují hlavně výživu zevnitř.

Mnoho žen se zaměřuje na kosmetické produkty, které působí zevnějšku. K tomu, abychom měly zdravé a krásné vlasy, nehty i pleť je ale hlavně potřeba dodat do těla dostatek vitaminů a minerálů. Ty zajistí dostatek výživy pro přirozený růst a kvalitu, která jde pak vidět i navenek. 

Když vitaminy v těle chybí

Pokud stravovací návyky nejsou ideální, tělu chybí důležité látky, projeví se to tam, kde je jich potřeba nejméně – na vlasech, nehtech i pleti. Tělo to, co má, raději využije na životně důležité procesy.

Mezi typické projevy patří třepení nehtů a vlasů, jejich pomalý růst, nadměrné vypadávání a větší lámavost. Vlasům chybí lesk, na nehtech se objevují bílé skvrny, tvoří se záděry a drobné ranky, které se špatně hojí. Pleť je „bez života“ a objevují se na ní boláky.

Kdy příjem vitaminů zvýšit? 

Každý z nás během života zažije období, kdy tělo z potravy spotřebovává více životně důležitých živin. Typickou příčinou mohou být hormonální změny (puberta, těhotenství, kojení, menstruace či menopauza), dlouhodobý stres, nedostatek spánku, větší životní změny a typické je to i pro jarní období. 

Pokud jídelníček není dostatečně pestrý a bohatý na vitaminy a minerály, může se stát, že na výživu vlasů, nehtů a pleti zkrátka nebude stačit. Právě v této chvíli je na čase tělu pomoci potřebné látky doplnit.

Výborným pomocníkem jsou doplňky stravy, které jsou šité na míru právě pro vlasy, nehty i pleť

Které vitaminy by v nich rozhodně neměly chybět? 

Vitaminy skupiny B

Začněme pěkně ze široka, neznáme totiž širší skupinu vitaminů, než komplex vitaminů B. Do této skupiny patří vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantothenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (kyselina listová) a vitamin B12 (kobalamin).

Každý z nich má trochu jinou funkci, společné mají to, že dodávají energii k buněčnému růstu, podporují normální funkci krvinek a jsou důležité pro správný chod metabolismu. 

Pokud v těle chybí, poznáte to podle třepících se konečků vlasů. Nedostatek vitaminu B je také spojený s jejich vypadáváním.

Pro vlasy, nehty a pleť jsou důležité zejména vitaminy B3, B5, B6, B12 a B7, neboli biotin

B3 – niacin

Vitamin B3 či niacin, těmito pojmy se v přírodě označuje souhrnně dvojice kyselin – kyseliny nikotinové a nikotinamidové.

Má protizánětlivé účinky, díky kterým hraje důležitou roli při udržování zdravé pokožky. Nejen proto je hojně využívaný v kosmetickém průmyslu. 

Snižuje tvorbu kožního mazu a navíc působí jako antioxidant, proto se často používá při léčbě akné a při zarudnutí pokožky. Pokožku hydratuje, minimalizuje tvorbu vrásek, pomáhá zesvětlovat pigmentové skvrny a zároveň zabraňuje jejich vzniku. 

Neovlivňuje pouze vzhled pokožky, ale působí preventivně proti cukrovce, je dobrý na revma, pomáhá při nervovém vyčerpání a zlepšuje krevní oběh. 

Na naši kštici působí tak, že podporuje krevní oběh ve vlasové pokožce, díky čemuž zabraňuje vypadávání a celkově zlepšuje kvalitu vlasů. 

B5 - kyselina pantothenová

Kyselina pantotenová, zkráceně vitamin B5, má široké spektrum účinků. Jeho hlavní funkcí je přeměna potravy na energii, je nezbytný pro správné fungování nervového systému, tvorbu krvinek, zdraví trávicího traktu i vlasů, nehtů a pleti. 

Vitamin B má výborné hydratační účinky. Pokožka je díky němu pružnější a odolnější proti zánětům. Také slouží k léčbě ekzémů a opruzenin. 

Běžně se používá v kosmetickém průmyslu, narazíte na něj v krémech, líčidlech, pleťových či vlasových maskách nebo posilujících šamponech. Na obalu pravděpodobně nenajdete B5, ale označení panthenol/dexpanthenol. 

Vyskytuje se v rybách, mase, mléčných a celozrnných výrobcích, luštěninách, houbách a některých druzích zeleniny, jako třeba rajče nebo květák. 

Jedná se o vitamin rozpustný ve vodě, když je ho příliš, v těle se neukládá, ale odplaví se v moči. Není proto možné se jím předávkovat. Určitě je ale dobré dodržovat doporučené množství 40 mg za den

B6 – pyridoxin

Vitamin B6 má na starosti výrobu hemoglobinu v těle. Také je důležitý při metabolismu glukózy a bílkovin. Má jednu úžasnou vlastnost – přímo působí na naši náladu. Podílí se totiž na tvorbě neurotransmiterů, mezi které patří hormon spokojenosti serotonin, přezdívaný hormon štěstí. 

Vzhledem k tomu, že je nezbytný pro zásobování buněk výživou, má přímý vliv i na vzhled kůže, vlasů a nehtů. Působí preventivně proti vypadávání vlasů a je potřebný při tvorbě melaninu, který zodpovídá za jejich barvu. Navíc vlasovou pokožku vyživuje a podporuje tak zdravý růst. 

Když nemá tělo dostatek vitaminu B6, může dojít ke kožní dermatitidě, která je příčinou řídnutí vlasů, tvorby lupů, předčasného šedivění a také nadměrné ztráty vlasů. Pleti pomáhá zbavit se akné tím, že reguluje hladinu hormonů.

Je obsažen v mnoha potravinách. Najdeme ho v avokádu, mrkvi, bramborách nebo třeba celozrnných výrobcích.

B12 -kobalamin

Vitamin B12 se podílí na tvorbě červených krvinek. Je nezbytný pro funkci nervového systému a při procesu dělení buněk. Bez vitaminu B12 jsou červené krvinky příliš veliké a nedokážou správně plnit svou funkci - předávat kyslík buňkám.

Je důležitý pro vlasy, nehty i pleť. Vlasy posiluje a podporuje jejich růst, jeho nedostatek se projevuje právě jejich padáním. 

Pokud vás trápí šedá, nezdravě vypadající pleť nebo trpíte kožními problémy, příčinou může být právě nedostatek tohoto vitaminu, který napomáhá regulovat produkci a distribuci pigmentu v pleti

Pro zdraví nehtů je důležitý, protože napomáhá tělu absorbovat železo. Bez dostatku využitelného železa mohou nehty zbělat, křehnout, tenčit se a abnormálně růst. Jeho nedostatek může vést až k anémii, jejímiž symptomy jsou mimo jiné právě bledé a nevzhledné nehty. 

Zdroje vitaminu B12 najdeme především v živočišných produktech jako je maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. V mase je pak nejvíce obsažen v játrech, ledvinách a srdci.

Přebytek vitaminu B12 v lidském těle zpravidla nenastává, neboť tento vitamin se v těle do zásoby neukládá.

B7 - biotin

Vlasům dodá zdravý vzhled, pokožce hebkost, nehtům pevnost. Řeč je o biotinu, kterému se právem přezdívá vitamin krásy. Někdy se mu říká také vitamin H, což pochází z německého výrazu pro vlasy a pokožku (Haar und Haut). 

Podporuje tvorbu kolagenu. Vlasy tak udržuje pevné a zdravé, zamezuje jejich vypadávání a přispívá k jejich růstu. Dokonce zpomaluje šedivění vlasů. 

Zabraňuje tvorbě akné a pokožka je díky němu jemná a krásná. Má blahodárný vliv na suchou pokožku, protože zabraňuje jejímu vysoušení i jiným kožním problémům včetně ekzémů nebo lupenky. Díky biotinu vypadá pokožka mladší, protože pomáhá přecházet stárnutí pleti i tvorbě vrásek.

Důležitý je také pro nehty, absorbuje se totiž přímo do jejich jádra. Přispívá k jejich pevnosti a normálnímu vzhledu. 

Krása ale není jeho jedinou parketou, je nezbytný pro správný metabolizmus aminokyselin, uhlovodanů a tuků. Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a normálnímu stavu sliznic.

K nejbohatším a nejčastějším zdrojům, ve kterých biotin přijímáme, patří žloutky, hovězí maso, sója, ořechy, obiloviny, mléčné výrobky, kvasnice, játra a ledviny.

Nedostatek biotinu se nejčastěji projevuje šupinatěním kůže, vypadáváním vlasů, mravenčením končetin či snížením apetitu. Biotin se užívá jako součást nebo i jako samostatný doplněk stravy a je možné po něm sáhnout i v kosmetice. 

I biotin je vitamin rozpustný ve vodě, proto se jeho nadbytek vylučuje močí. Předávkování je tak velice ojedinělé. 

Vitamin A

Retinol neboli vitamin A je v tucích rozpustný vitamin. Díky němu vidíme dobře za šera a správně rozeznáváme barvy. Jeho nedostatek způsobuje šeroslepost

Také zajišťuje růst, obnovu a správný vývoj sliznic, kůže a kostí. Podílí se na tvorbě nových buněk a je důležitým antioxidantem, zkracuje trvání nemocí a pozitivně ovlivňuje imunitní systém. 

Provitaminem vitaminu A je betakarotén, který obsahuje hlavně žlutooranžová a tmavě zelená zelenina a ovoce. Typicky je to mrkev, ale také rajčata, papriky, špenát, kopr, švestky nebo třeba meruňky.

Betakaroten hraje významnou roli při ochraně kůže proti poškození nadměrným sluněním.

Vitamin A zlepšuje stav kůže, vlasů i nehtů. Pomáhá při léčení akné, povrchních kožních defektů, kožních zánětů, spáleninách a při vředech. Také zabraňuje vzniku stařeckých skvrn na kůži

Je obsažen v živočišných tkáních, zejména v játrech a v rybím tuku. Najdeme ho také ve vejcích a mléčných výrobcích. 

Vitamin C

Starý známý pomocník při chřipce a nachlazení. Umí toho ale mnohem více! Má skvělé detoxikační i omlazující účinky a dokáže chránit před negativními vlivy životního prostředí. 

Snižuje riziko některých civilizačních nemocí, které mohou souviset s oxidačním stresem, chrání naši mysl před vlivy stárnutí a pozitivně ovlivňuje krevní tlak

Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, jehož tvorba rapidně klesá už po 25. roku života! Pozitivně přispívá i k lepší vstřebatelnosti železa, které je klíčové pro zdraví a krásu vlasů, nehtů i pokožky. 

Pomáhá udržovat zdraví vlasů, stimulovat jejich růst a zabraňovat třepení i vypadávání. Dokonce pozitivně působí při předčasném šedivění. Zpomaluje stárnutí pleti a brání tvorbě zánětů. Právě z nedostatku vitaminu C (nebo bílkovin či zinku) vznikají na nehtech bílé flíčky

Nenajdeme ho jen v citrusových plodech, ale také v černém rybízu, šípcích, rajčatech, jahodách nebo třeba v květáku. Také patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, nemusíte se tak obávat jeho nadměrného usazování v těle. 

Bývá obsažen také v kosmetických přípravcích, u nich si ale dejte pozor, aby nebyly v průhledném obalu. Vitamin C se totiž na světle poměrně rychle rozpadá. 

Vitamin D

Existuje jen 13 druhů vitaminů, které si naše tělo neumí vytvořit samo v dostatečném množství. A právě mezi ně patří i vitamin D. Přitom je jeho dostatečný příjem pro organismus klíčový, zásadní je hlavně pro zdraví kostí a zubů. Přispívá totiž k tomu, aby se v našem těle správně vstřebával vápník. Zároveň také podporuje naši imunitu. 

Zařadit jej můžeme mezi vitaminy, které podporují růst vlasů. Je totiž velmi důležitý při aktivaci kmenových buněk ve vlasových folikulech. Podílí se tak na tvorbě nových vlasových folikulů a zabraňuje předčasnému vypadávání vlasů. 

Jeho nedostatkem trpí až 95 % obyvatel naší republiky. Důvod je prostý – 90 % vitaminu D, který získáme, pochází ze slunečního záření a jen 10 % ze stravy. A slunečních dnů je v České republice průměrně jen 62 ročně.

U dospělých poznáte nedostatek vitaminu D zvýšenou bolestí svalů a kostí, ale také větší kazivostí zubů. Ruku v ruce s absencí vitaminu D jdou také zvýšená únava, snížená obranyschopnost organismu a někdy i větší sklon k psychickým potížím.

Pouze ze stravy a slunečního záření se vitaminem D nepředávkujete, pokud ale budete kombinovat více potravinových doplňků s jejich obsahem, může k předávkování opravdu dojít. To pak může mít špatný vliv na ledviny.

Závěr

I když jsme se v článku věnovali výhradně vitaminům, nebylo by fér alespoň ve zkratce nezmínit ty nejdůležitější minerální látky.

Patří mezi ně železo, které je důležitým minerálem pro spoustu tělesných funkcí. Je nezbytné pro správné prokrvení pokožky a podporuje růst vlasů. Pro krásné nehty, vlasy i pleť jsou nezbytné také minerály selen, zinek a měď.

 

Koupit NICELIS

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Víte, co vlasy potřebují? Podpořte jejich výživu zevnitř

26. 4. 2023
Když se řekne „vlasová péče“, jistě si jako první vybavíte šampón, kondicionér, masku na vlasy a další kosmetické produkty. Ta správná vlasová péče ale nepůsobí zvenku, nýbrž zevnitř. Co vaše vlasy k tomu, aby byly zdravé a krásné, opravu potřebují? Odpověď najdete v dnešním článku.

Přečíst článek

Objednejte si svou každodenní
dávku sebevědomí a krásy

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
649 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
649 Kč 569 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 80 Kč

Otázky a odpovědi

Co je NICELIS®? +

NICELIS® je přírodní doplněk stravy, který je vyráběný a certifikovaný v České republice. Díky svému složení zajišťuje zdravé vlasy, nehty a pleť. Podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a přispívá k celkovému zdraví vašich vlasů, nehtů a pokožky.


Jak často a kdy by se měl NICELIS® užívat? +

Pro co nejlepší výsledky užívejte NICELIS® dvakrát denně, vždy jednu tabletu ráno a druhou večer, nejlépe během jídla, nebo 15 minut po jídle. Je možné užívat i obě tablety produktu NICELIS® ráno.

Opravdu to funguje? +

I když jsou účinky každého doplňku stravy individuální, dáme ruku do ohně za to, že NICELIS® opravdu funguje. Svým složením patří mezi nejlepší produkty v Česku a při vývoji jsme nezapomněli na žádnou účinnou látku, která má osvědčené účinky na zdravé vlasy, nehty a pleť. Náš produkt navíc obsahuje i Astaxanthin, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů na trhu.

Kdy uvidím první výsledky? +

Jako u každého doplňku stravy je potřeba dlouhodobé užívání pro opravdu viditelné výsledky. Nicméně dle našich zkušeností je možné vidět zlepšení již po prvních 50-60 dnech užívání produktu NICELIS®.

Je možné užívání kapslí dlouhodobě, nebo si musím dát pauzu? +

Ano! NICELIS® je přírodní doplněk stravy bez vedlejších účinků, je tedy možné jej užívat dlouhodobě bez nutnosti pauzy.

Co se stane, když přestanu NICELIS® užívat? +

Po skončení užívání se nedostaví žádné vedlejší účinky. Samozřejmě po delším neužívání se může kvalita vlasů vrátit do doby před užíváním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Naší prioritou jsou především spokojení zákazníci. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru