Nacházíte se zde: Úvod Blog Vlasy Vypadávání vlasů na podzim

Vypadávání vlasů na podzim

Martina Sznapková
9. 9. 2022
Vypadávání vlasů na podzim

Osnova:
Norma: během roku až 100 vlasů denně, na podzim ještě více
Proč vlasy padají ve větší míře právě na podzim?
Jak se sezónním vypadávání vlasů bojovat?
1. Nestresujte se
2. Dopřejte tělu dostatek živin
3. Pomožte tělu doplňky stravy
4. Sportujte
Závěr

Podzim je pro spoustu z nás nejoblíbenějším obdobím v roce. Krásné barvy, letní parno vystřídá příjemné babí léto, zapalují se svíčky, padá listí, ale také vlasy! Tento jev má své označení – sezónní vypadávání vlasů.

I co se účesů týče, je podzim pro vlasy celkově rizikové období. Fouká, prší, je vlhko, takže pořádný styling vlastně nepřichází v úvahu. Vlasy různě poletují, vyžehlené kadeře rychle krepatí. To, že podzim není pro vlasy žádná hitparáda, potvrdili i švýcarští vědci, kteří skutečně prokázali, že v tomto období vypadává více vlasů než během zbytku roku.

Bylo tak potvrzeno, že sezónní vypadávání vlasů opravdu není mýtus. Dochází k němu více u žen, a to především v říjnu a listopadu.

Norma: během roku až 100 vlasů denně, na podzim ještě více

Vypadávání vlasů je přirozený proces, který se ve větší či menší míře týká během celého roku každého z nás. Normální je, když denně vypadne až 100 vlasů, i když se to může zdát docela dost, ani si toho nevšimneme. Zároveň totiž dorůstají vlasy nové.

Během podzimu padá vlasů o něco více. Indicií, že nejde jen o běžné podzimní vypadávání vlasů, může být jejich ztráta ve shlucích, tvorba lysin či padání po celých pramenech, případně když v hřebenu zůstávají celé chomáče vlasů.

Proč vlasy padají ve větší míře právě na podzim?

Pro vysvětlení sezónního vypadávání vlasů je nejprve třeba znát jejich růstový cyklus. Každý vlas, který na hlavě máme, se právě nachází v jedné ze tří fází.

První je fáze růstová, která trvá 2 až 6 let. Právě v růstové fázi je obvykle až 90 % všech vlasů. Druhé fázi se říká klidová, kdy vlas neroste a drží na hlavě. Po jejím skončení přichází fáze vypadnutí. Vlasový váček pak začne znovu tvořit nový vlas.

Vědci přišli na to, že největší počet vlasů, které jsou v klidové fázi, máme na hlavě v červenci. A klidová fáze končí zhruba po 100 dnech, tedy v říjnu. A už víme, že končí právě vypadnutím vlasu.

Během léta nám na hlavě prostě drží více vlasů, které na podzim vypadnou. Proč ale máme nejvíce vlasů v klidové fázi právě v červenci? To zatím není úplně jisté. Vědci mají několik hypotéz.

Jedna z nich je založena na evolučním principu - organismus se snaží zadržet vlasy na hlavě, aby chránily pleť před ostrým letním sluncem.

Jiní odborníci se přiklánějí k tomu, že to může být způsobeno stresem vyvolaným letním teplem a sluncem, jenž vlasy poškozuje.

Dalším vysvětlením může být fakt, že v létě tělo vlivem světla produkuje menší množství hormonu melatoninu, který mimo jiné hraje i důležitou roli v růstu vlasů. Zjistilo se, že bez dostatečného množství melatoninu se vlas přesouvá z růstové do klidové a po několika týdnech vypadne. To by časově odpovídalo i podzimnímu vypadávání vlasů.

Jak se sezónním vypadáváním vlasů bojovat?

Pokud vám více vlasů vypadává pouze na podzim, je to vlastně dobrá zpráva. Stejně jako se na jaře stromy zase zazelenají, i vaše vlasy budou brzy opět v normálu.

I přes to ale můžete své vlasy podpořit a jejich vypadávání co nejvíce zmírnit. Přinášíme 4 tipy:

1. Nestresujte se

Právě stres je jednou z nejčastějších příčin vypadávání vlasů! Stres není prospěšný nejen psychicky, ale i fyzicky. Dokáže rozhodit trávicí systém, což se mimo jiné odrazí i na kvalitě a množství vlasů. Navíc stres může být viníkem tvorby lupů či nedostatečného prokrvení pokožky, kvůli kterému se do ní nepřenáší dostatek živin.

A právě konec bezstarostného období letních dovolených a návrat do pracovního tempa nás může pořádně stresovat. Když se k tomu přidá deštivé počasí, začne se dříve stmívat a přichází pocit, že nic nestíháte, není jednoduché udržet nervy na uzdě. Zkuste myslet pozitivně a nepodléhejte zbytečnému stresu.

2. Dopřejte tělu dostatek živin

Teplé letní dny k lehké zdravé stravě přímo vybízejí. Právě s příchodem podzimu je ale třeba tělu stále dodávat dostatek proteinů, vitaminů i minerálů. Jezte hodně ovoce, zeleniny a nezapomínejte ani na mléčné produkty, ryby a libové maso.

I když už není horko, pijte hodně vody. Věděli jste, že 24% vlasu je vlastně voda?

3. Pomožte tělu doplňky stravy

Zdravý jídelníček podpořte doplňky stravy, které vašim vlasům zajistí dostatek vitaminů, minerálních látek, jako je železo, selen, zinek a měď i další prospěšné látky. Vybírejte ale pouze kvalitní přípravky, ideálně s přírodním složením.

4. Sportujte

Plavková sezóna už je pryč a vás teď začíná zajímat spíše to, kolik druhů cukroví letos upečete? Pokud hledáte podzimní motivaci ke sportu, mohou jí být vaše vlasy.

Sport není pouze prostředek ke krásné postavě, ale také k tomu, jak se zbavit toxinů, které se z těla vyplavují prostřednictvím potu. Ty pak tělo přestanou zatěžovat a vlasy budou mít volnou cestu ke správnému růstu.

Dejte si ale pozor na správnou hygienu. Po náročném cviční, kdy se opravdu hodně zpotíte, si co nejdříve opláchněte pokožku a umyjte si vlasy. Snížíte tak kyselost pokožky hlavy.

Závěr

Ať už podzim milujete, nebo nenávidíte, pro vaše vlasy to není zrovna jednoduché období. Snažte se proto o své vlasy o to více pečovat. Masky a šampony jsou pro péči o vlasy určitě prospěšné, jejich vypadávání ale příliš neovlivní. Teď je čas zaměřit se hlavně na jejich výživu zevnitř.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Víte, co vlasy potřebují? Podpořte jejich výživu zevnitř

26. 4. 2023
Když se řekne „vlasová péče“, jistě si jako první vybavíte šampón, kondicionér, masku na vlasy a další kosmetické produkty. Ta správná vlasová péče ale nepůsobí zvenku, nýbrž zevnitř. Co vaše vlasy k tomu, aby byly zdravé a krásné, opravu potřebují? Odpověď najdete v dnešním článku.

Přečíst článek

Objednejte si svou každodenní
dávku sebevědomí a krásy

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
649 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
649 Kč 569 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 80 Kč

Otázky a odpovědi

Co je NICELIS®? +

NICELIS® je přírodní doplněk stravy, který je vyráběný a certifikovaný v České republice. Díky svému složení zajišťuje zdravé vlasy, nehty a pleť. Podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a přispívá k celkovému zdraví vašich vlasů, nehtů a pokožky.


Jak často a kdy by se měl NICELIS® užívat? +

Pro co nejlepší výsledky užívejte NICELIS® dvakrát denně, vždy jednu tabletu ráno a druhou večer, nejlépe během jídla, nebo 15 minut po jídle. Je možné užívat i obě tablety produktu NICELIS® ráno.

Opravdu to funguje? +

I když jsou účinky každého doplňku stravy individuální, dáme ruku do ohně za to, že NICELIS® opravdu funguje. Svým složením patří mezi nejlepší produkty v Česku a při vývoji jsme nezapomněli na žádnou účinnou látku, která má osvědčené účinky na zdravé vlasy, nehty a pleť. Náš produkt navíc obsahuje i Astaxanthin, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů na trhu.

Kdy uvidím první výsledky? +

Jako u každého doplňku stravy je potřeba dlouhodobé užívání pro opravdu viditelné výsledky. Nicméně dle našich zkušeností je možné vidět zlepšení již po prvních 50-60 dnech užívání produktu NICELIS®.

Je možné užívání kapslí dlouhodobě, nebo si musím dát pauzu? +

Ano! NICELIS® je přírodní doplněk stravy bez vedlejších účinků, je tedy možné jej užívat dlouhodobě bez nutnosti pauzy.

Co se stane, když přestanu NICELIS® užívat? +

Po skončení užívání se nedostaví žádné vedlejší účinky. Samozřejmě po delším neužívání se může kvalita vlasů vrátit do doby před užíváním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Naší prioritou jsou především spokojení zákazníci. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru