Nacházíte se zde: Úvod Blog Vlasy Proč vlasy v zimě elektrizují a jak je účinně usměrnit?

Proč vlasy v zimě elektrizují a jak je účinně usměrnit?

Martina Sznapková
25. 10. 2022
Ráno si oblečete svetr a jen co ho přetáhnete přes hlavu, vypadá váš účes jako po výbuchu? Jednotlivé vlasy trčí na všechny strany a vzájemně se odpuzují, zkrátka elektrizují. Jistě to také znáte, víte ale, proč vlastně vlasy elektrizují? V dnešním článku přinášíme odpověď na tuto otázku a 6 tipů, jak tomu účinně zabránit.
Proč vlasy v zimě elektrizují a jak je účinně usměrnit?

Osnova:
Proč vlasy elektrizují
1. Dodejte vlasům vláhu
2. Volte vhodné oblečení
3. Sušte a česejte vlasy šetrně
4. Nepodceňujte tepelnou ochranu
5. Vlasové masky
6. Nelakujte si přímo hlavu
Závěr

Podzim a zima, to nejsou jen období svetrů a čepic, ale také elektrizujících vlasů. Sundáte si čepici, nebo přes hlavu přetáhnete svetr a vlasy vám doslova vstávají na hlavě. Elektrizující vlasy nás trápí hlavně v zimních měsících. Na vině ale nejsou jen čepice, šály nebo svetry. Když si v létě sundáte kšiltovku, vlasy přece neelektrizují. Abyste dostali rozježené vlasy pod kontrolu, je dobré pochopit, proč vlastně elektrizují.

Proč vlasy elektrizují

Za všechno může statická elektřina a schopnost elektronů pohybovat se mezi různými prostředími. Jestliže vám fyzika nahání hrůzu už od základní školy, nelekejte se, nejde o nic složitého.

Když si přes hlavu přetáhnete svetr nebo šálu, oblečení se bude třít o vlasy. Tření způsobí, že se na vlasech nahromadí elektrony, které poté získají kladný náboj. Když je ve vzduchu vlhkost, náboj obvykle zmizí. V suchém zimním vzduchu ale právě vlhkost schází, a tak kladný náboj způsobí, že se jednotlivé vlasy začnou vzájemně odpuzovat a létají na všechny strany.

Problém se statickou elektřinou se zhoršuje především na podzim a v zimě, a to kvůli zmíněnému suchému vzduchu. Jak se tohoto problému zbavit?

1. Dodejte vlasům vláhu

Nejčastěji elektrizují roztřepené, poškozené a málo hydratované vlasy. A právě v chladných měsících mohou být vlasy ještě více citlivé a vysušené. Nesvědčí jim suchý vzduch ani rychlé přechody z tepla do zimy. Proto je důležité jim dodat dostatek vláhy. Nemusíte spoléhat jen na pitný režim (i když ten je velice důležitý!), pomocnou ruku podávají i kosmetické produkty s hydratujícím účinkem.

Klasika je kvalitní šampón, nejen v zimě dobře poslouží kondicionér a za vyzkoušení rozhodně stojí i hydratační bezoplachový sprej, který vlasy vyživuje a měl by pomoci i se statickou elektřinou. Opravdu suchým nebo poškozeným kadeřím pomůže pečující sérum, které v nich dokáže zadržet vlhkost.

2. Volte vhodné oblečení

I když elektrizující vlasy způsobuje hlavně suchý vzduch, volbou oblečení jdeme problému často naproti. Jestliže nosíte nylon a polyester, vlasy v elektrizování přímo podporujete. Alespoň v zimě vyměňte syntetiku za bavlnu, hedvábí nebo satén. Čepice s hedvábnou nebo saténovou podšívkou se sice trochu prodraží, vlasy vám za tuto investici ale poděkují. V zimě je také dobré používat více aviváže, která dokáže statickou elektřinu zmírnit.

3. Sušte a česejte vlasy šetrně

Jestliže existuje něco, co proti elektrizujícím vlasům rozhodně nepomůže, pak je to klasický fén. Nejen, že vlasy usuší, ale také z nich vytáhne potřebnou hydrataci a vlasy se pak rozletí na všechny strany. Šetrnější variantou, která navíc usuší vlasy rychleji a šetrněji, je fén s ionizátorem, který umí redukovat statickou elektřinu. Důležitý je také výběr vhodného hřebenu nebo kartáče. Ideálně poslouží dřevěný, kovový, s kančími štětinami a vyrábějí se i antistatické kartáče.

4. Nepodceňujte tepelnou ochranu

I s iontovým vysoušečem je důležité poskytnout vlasům termoochranu. Pokud si vlasy žehlíte nebo kulmujete, jsou přípravky chránící kštici před teplem nezbytné.

5. Vlasové masky

Vlasy v chladných měsících dostávají opravdu zabrat a obří dávka živin a hydratace je přesně to, co potřebují. Do své rutiny občas zařaďte vyživující masku na vlasy, ať už koupenou nebo po domácku vyrobenou třeba z olivového nebo avokádového oleje. Čím méně budou vlasy poškozené, tím více budou odolné proti elektrizování.

6. Nelakujte si přímo hlavu

Máte pocit, že elektrizující vlasy musí zaručeně zkrotit pořádná vrstva laku? Lak si s elektrizujícími vlasy sice poradí, žádná nádhera z toho ale nevznikne. Zkuste lak nestříkat na vlasy, ale na kartáč nebo hřeben, kterým je pročešete. Na trhu nechybí ani laky na vlasy přímo určené pro zimní období, které elektrizování dokážou eliminovat.

Závěr

Nemáte zrovna po ruce vhodnou kosmetiku ani čas na dlouhé úpravy a vlasy začaly létat na všechny strany? Existuje i rychlá a jednoduchá pomoc. Není to sice to pravé ořechové, ale v krizi pomůže. Rozetřete si malé množství krému na ruce v dlaních a prsty projeďte konečky vlasů a nejvíce rozježená místa. Jestliže nemáte po ruce ani krém, vlasy můžete zkrotit i pomocí vody. Navlhčenými dlaněmi jemně statickou elektřinu uhlaďte a pak pročesejte.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Víte, co vlasy potřebují? Podpořte jejich výživu zevnitř

26. 4. 2023
Když se řekne „vlasová péče“, jistě si jako první vybavíte šampón, kondicionér, masku na vlasy a další kosmetické produkty. Ta správná vlasová péče ale nepůsobí zvenku, nýbrž zevnitř. Co vaše vlasy k tomu, aby byly zdravé a krásné, opravu potřebují? Odpověď najdete v dnešním článku.

Přečíst článek

Objednejte si svou každodenní
dávku sebevědomí a krásy

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
649 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
649 Kč 569 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 80 Kč

Otázky a odpovědi

Co je NICELIS®? +

NICELIS® je přírodní doplněk stravy, který je vyráběný a certifikovaný v České republice. Díky svému složení zajišťuje zdravé vlasy, nehty a pleť. Podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a přispívá k celkovému zdraví vašich vlasů, nehtů a pokožky.


Jak často a kdy by se měl NICELIS® užívat? +

Pro co nejlepší výsledky užívejte NICELIS® dvakrát denně, vždy jednu tabletu ráno a druhou večer, nejlépe během jídla, nebo 15 minut po jídle. Je možné užívat i obě tablety produktu NICELIS® ráno.

Opravdu to funguje? +

I když jsou účinky každého doplňku stravy individuální, dáme ruku do ohně za to, že NICELIS® opravdu funguje. Svým složením patří mezi nejlepší produkty v Česku a při vývoji jsme nezapomněli na žádnou účinnou látku, která má osvědčené účinky na zdravé vlasy, nehty a pleť. Náš produkt navíc obsahuje i Astaxanthin, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů na trhu.

Kdy uvidím první výsledky? +

Jako u každého doplňku stravy je potřeba dlouhodobé užívání pro opravdu viditelné výsledky. Nicméně dle našich zkušeností je možné vidět zlepšení již po prvních 50-60 dnech užívání produktu NICELIS®.

Je možné užívání kapslí dlouhodobě, nebo si musím dát pauzu? +

Ano! NICELIS® je přírodní doplněk stravy bez vedlejších účinků, je tedy možné jej užívat dlouhodobě bez nutnosti pauzy.

Co se stane, když přestanu NICELIS® užívat? +

Po skončení užívání se nedostaví žádné vedlejší účinky. Samozřejmě po delším neužívání se může kvalita vlasů vrátit do doby před užíváním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Naší prioritou jsou především spokojení zákazníci. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru