Nacházíte se zde: Úvod Blog Vlasy Lupy: proč je mám a jak se jich zbavit?

Lupy: proč je mám a jak se jich zbavit?

Martina Sznapková
8. 12. 2022
Lupy jsou nepříjemný, nevzhledný a bohužel velmi rozšířený problém. Proč vznikají a jak se jich jednou pro vždy zbavit? Odpovědi najdete v dnešním článku.
Lupy: proč je mám a jak se jich zbavit?

Lupy jsou drobné částečky odumřelé kůže na povrchu hlavy. Odumřelá kůže odpadá po celém těle, ale v malinkatých mikroskopických částech. Když ale na hlavě dojde k zánětu kůže, začnou se tvořit větší celky, které už jsou okem dobře viditelné a navíc často nepříjemně svědí. 

Lupy tak má vlastně každý z nás, na zdravé pokožce je ale ani nedokážeme zahlédnout. Problém s lupy, ať už ve formě suchých bílých šupinek nebo mastných nažloutlých kousků kůže, trápí až 2 třetiny populace.

Představují nepříjemný, ale řešitelný problém. A i když některé kosmetické produkty slibují zlepšení doslova přes noc, nečekejte zázraky na počkání. Dopřejte své pokožce k obnově alespoň dva měsíce, byla by škoda házet flintu do žita po prvním týdnu bez viditelných účinků.  

Lupy – co to vlastně je? 

Jedná se o odumřelou kůži, která se odlupuje z důvodu zánětu. Nejsou závažným zdravotním problémem, vlastně jde o důsledek obnovy pokožky hlavy. Většinou je ale provází nepříjemné svědění, které vede k zčervenání pokožky a v některých případech i k většímu maštění vlasů. Snadno pak může dojít i k závažnějším komplikacím zánětu kůže, který se už neobejde bez návštěvy dermatologa. 

Proč se tvoří lupy

Nejčastější příčinou vzniku lupů je přemnožení kvasinek rodu Malassezia furfur. Tyto kvasinky jsou přirozenou součástí naší pokožky a plní svou funkci při její obnově. Když se ale kvasinky přemnoží, vytvářejí zánět, který se projeví právě nadměrnou obnovou kůže, důsledkem jsou pak lupy. Stejně tak mohou infekci na pokožce způsobit i různé plísně nebo houby. 

I když to vypadá, že se kvasinky nebo houby na naší hlavě přemnoží jen tak, samy, svými návyky jim dost napomáháme. Řeč je zejména o nevhodné péči o vlasy. Co si pod tím představit? Zbytečně agresivní kosmetiku, přílišnou péči, odbarvování nebo fénování vlasů (horký vzduch totiž stimuluje mazové žlázy a podporuje pokožku v další obnově). 

S tvorbou lupů je spojen také náš životní styl a hlavně jídelníček plný tučných, slaných nebo sladkých jídel. 

Sklony k tvorbě lupů můžeme samozřejmě také zdědit v genetické výbavě. Anebo se projeví v obdobích života, která provázejí hormonální změny, jako je puberta, těhotenství či menopauza. 

Lupy mohou být důsledkem onemocnění kůže včetně seboroické dermatitidy, a jejich tvorbu podporují také další zdravotní komplikace, jako jsou neurologická onemocnění, cukrovka, oslabená imunita či Parkinsonova choroba. 

A v neposlední řadě tvorbě lupů prospívá velká psychická zátěž a stres. 

Mastné nebo suché lupy

Nejsou lupy jako lupy. Rozlišujeme dva základní typy, suché a mastné. 

Suché lupy jsou důsledkem nadměrné obnovy kůže. Jsou to drobné bílé šupinky, které se často sypou až na ramena. I když jsou suché, vlasy, ve kterých se tvoří, se často hodně mastí. 

Mastné lupy jsou většinou důsledkem kožního onemocnění – seboroické dermatitidy. Řeč je o mastných nažloutlých kouscích kůže, které zůstávají na pokožce nebo ve vlasech. Oproti suchým lupům je může doprovázet zápach a nepříjemné svědění.  

Jak se lupů zbavit

V boji s lupy je zásadní rozlišovat právě mezi tím, zda máte lupy suché, nebo mastné. A podle toho zvolit nejlepší postup. 

1. V případě seboroické dermatitidy navštivte lékaře

Pokud máte podezření na seboreu, rovnou zamiřte k lékaři, který zvolí vhodnou léčbu. Projevy seboroické dermatitidy jsou viditelné nejen ve vlasech, ale také v obličeji kolem nosu, obočí a okrajů víček či kolem ušních záhybů. 

2. Pátrejte po příčinách

Základem není zbavit se lupů, ale odstranit příčinu jejich vzniku. Zaměřte se na svůj jídelníček, některé potraviny mohou zánět kůže podporovat. Pokud přijdete na to, které potraviny vám vadí, vyřaďte je. Jídelníček celkově ozdravte, v boji s lupy je důležitý dostatečný příjem zinku, selenu a vitaminu B. Jezte hodně zeleniny (hlavně listové, jako brokolici, hlávkové zelí či kapustu), ryb, celozrnných výrobků a luštěnin. 

Sluneční paprsky působí na náš organismus i pokožku hlavy blahodárně, nic se ale nesmí přehánět! Proto dejte zejména v letních měsících pozor, abyste si pokožku nespálili. V zimě je zase dobré hlavu zbytečně nezapařovat, při cestě autem nebo třeba v autobuse si sundávejte čepici. 

Jestli máte podezření, že se problém s lupy zhoršuje po použití vlasové kosmetiky, zkuste konkrétní výrobek vynechat, případně nahradit šetrnějším. Vlasovou kosmetiku vybírejte opravdu pečlivě. 

3. Šampon proti lupům

Šampon proti lupům je základem v jejich léčbě. Pokožka, která má k jejich tvorbě sklony, bývá často podrážděná, napjatá a svědivá, potřebuje proto speciální péči. Tyto šampony lupy odstraňují, brání jejich návratu a navíc obsahují vyživující a zklidňující ingredience. 

Právě při výběru vhodného šamponu je důležité rozlišovat, jestli máte lupy suché nebo mastné. Šampon na suché lupy seženete běžně v drogerii. Mastné lupy potřebují něco úplně jiného a nejlepší bude porozhlédnout se v lékárně. 

4. Péče o vlasy a pokožku

Vlasy s lupy vypadají zanedbaně, často je tomu ale právě přesně naopak. Lidé s lupy často věnují svým vlasům až moc pozornosti. 

Uvědomte si, že všeho moc škodí, vyhýbejte se nekvalitním a agresivním vlasovým přípravkům, častému barvení, fénování či česání ostrými hřebeny. Potíže může způsobovat také nedostatečné oplachování šamponu či kondicionéru.
Příliš horká voda i zbytky mycího přípravku mohou vlasovou pokožku dráždit a vyvolávat její potřebu bránit se, což by vedlo k dalším lupům.

Přehánět by se to nemělo ani s mytím hlavy, abyste pokožku zbytečně nezbavovali jejího přirozeného ochranného filmu. V závislosti na vašich individuálních potřebách myjte hlavu 2x, maximálně 4x týdně. 

5. Podpořte svůj organismus

Z dlouhodobého hlediska je v boji proti lupům zásadní celková podpora organismu. Co si pod tím představit? Vhodnou životosprávu, dostatek tekutin a minimum stresu a únavy. 

Výborným pomocníkem jsou doplňky stravy, které obsahují všechny látky, které vlasová pokožka ke svému zdraví potřebuje. 

Závěr

Zbavit se lupů není těžké, ale je důležité si uvědomit, že je to běh na dlouhou trať. Nestačí jen koupit si speciální šampon, k problému je třeba přistupovat komplexně. To znamená – používat vhodné kvalitní přípravky, omezit stres, mít dostatek odpočinku a správnou životosprávu, která podpoří vlasovou pokožku zevnitř. 

Pokud nedáte dopustit na babské rady, vyzkoušet můžete bylinné odvary. Naše prababičky na odvar proti lupům používaly březovou vodu, mladé listy olše lepkavé, heřmánkové květy či kopřivy. 

K léčbě typu „co dům dal“ můžete použít zábal z bílého jogurtu nebo naředěný jablečný ocet s vodou v poměru 1:1. 

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Víte, co vlasy potřebují? Podpořte jejich výživu zevnitř

26. 4. 2023
Když se řekne „vlasová péče“, jistě si jako první vybavíte šampón, kondicionér, masku na vlasy a další kosmetické produkty. Ta správná vlasová péče ale nepůsobí zvenku, nýbrž zevnitř. Co vaše vlasy k tomu, aby byly zdravé a krásné, opravu potřebují? Odpověď najdete v dnešním článku.

Přečíst článek

Objednejte si svou každodenní
dávku sebevědomí a krásy

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
649 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
649 Kč 569 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 80 Kč

Otázky a odpovědi

Co je NICELIS®? +

NICELIS® je přírodní doplněk stravy, který je vyráběný a certifikovaný v České republice. Díky svému složení zajišťuje zdravé vlasy, nehty a pleť. Podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a přispívá k celkovému zdraví vašich vlasů, nehtů a pokožky.


Jak často a kdy by se měl NICELIS® užívat? +

Pro co nejlepší výsledky užívejte NICELIS® dvakrát denně, vždy jednu tabletu ráno a druhou večer, nejlépe během jídla, nebo 15 minut po jídle. Je možné užívat i obě tablety produktu NICELIS® ráno.

Opravdu to funguje? +

I když jsou účinky každého doplňku stravy individuální, dáme ruku do ohně za to, že NICELIS® opravdu funguje. Svým složením patří mezi nejlepší produkty v Česku a při vývoji jsme nezapomněli na žádnou účinnou látku, která má osvědčené účinky na zdravé vlasy, nehty a pleť. Náš produkt navíc obsahuje i Astaxanthin, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů na trhu.

Kdy uvidím první výsledky? +

Jako u každého doplňku stravy je potřeba dlouhodobé užívání pro opravdu viditelné výsledky. Nicméně dle našich zkušeností je možné vidět zlepšení již po prvních 50-60 dnech užívání produktu NICELIS®.

Je možné užívání kapslí dlouhodobě, nebo si musím dát pauzu? +

Ano! NICELIS® je přírodní doplněk stravy bez vedlejších účinků, je tedy možné jej užívat dlouhodobě bez nutnosti pauzy.

Co se stane, když přestanu NICELIS® užívat? +

Po skončení užívání se nedostaví žádné vedlejší účinky. Samozřejmě po delším neužívání se může kvalita vlasů vrátit do doby před užíváním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Naší prioritou jsou především spokojení zákazníci. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru