Nacházíte se zde: Úvod Blog Vlasy Jak ovlivňují hormony naše vlasy a pleť

Jak ovlivňují hormony naše vlasy a pleť

Martina Sznapková
12. 10. 2022
Jak ovlivňují hormony naše vlasy a pleť

Osnova:
Muži vs. ženy
Puberta
Menstruace
Antikoncepce jako zázračný lék na akné
Těhotenství a kojení
Menopauza
Závěr

Puberta, menstruace, těhotenství, menopauza – to jsou období plné (nejen hormonálních) změn. Odrážejí se ve zdraví, psychické pohodě a samozřejmě také v našem vzhledu. Vlasy i pleť nevyjímaje.

Koho v pubertě netrápilo akné, nebo ho alespoň nepozoroval u svých vrstevníků? Spousta žen pozná blížící se menstruaci už při pohledu do zrcadla. Zatímco u změn na pleti je viník každému jasný, u vlasů nás hormony jako hlavní strůjce problémů často ani nenapadnou. Při zhoršení jejich kvality nám na mysl přijdou častěji vnější faktory, jako vlasová kosmetika nebo stylingové úpravy. Hormony ale mají velkou moc i v této oblasti.

Muži vs. ženy

Dopadu hormonů se nevyhnou ani muži, oproti ženám jsou ale ve výhodě. Zajímavá jsou tato čísla:

- v pubertě se s akné potýká až 70 % všech mladých lidí, ve většině případů dojde po jejím odeznění k výraznému zlepšení,
- mezi dospělými trpí alespoň někdy projevy akné asi 40 % z nich, ve většině případů (až u 85%!) se jedná právě o ženy.

Hormony ale mohou poměrně výrazně ovlivnit vypadávaní mužských vlasů. Vlasové kořínky jsou totiž citlivé na hormon testosteron. Jeho hladina je nejvyšší mezi 20 a 30 rokem života, a proto se právě v tomto období začínají u některých chlapů objevovat první známky plešatění.

S postupem věku se muži stejně jako jejich křehčí polovičky potýkají se ztenčením vlasů a jejich zvýšeným vypadáváním, nemluvě o šedinách, které se v mužských vlasech začínají objevovat o něco dříve.

Obecně se ale u mužů hladiny hormonů časem stabilizují, přitom u žen zůstávají stále proměnlivé. Vliv má totiž kromě puberty i menstruační cyklus, těhotenství a menopauza.

Puberta

Více viditelné a častěji diskutované jsou v pubertě problémy s pletí, které mají společného jmenovatele – akné.

I když má akné mnoho příčin, jedná se o hormonální poruchu. Hormony totiž řídí vývoj mazových žláz, který je dokončen v pubertě. Tehdy se v chlapeckém i dívčím těle vytváří nadbytek mužských pohlavních hormonů androgenů, které stimulují tvorbu mazu v mazových žlázách a jeho zvýšená produkce je právě jedním z faktorů, které mohou být příčinou vzniku akné. I proto se začínají více mastit vlasy.

V tomto období je důležité používat kvalitní kosmetiku a dbát na pečlivou hygienu. Potřeba je vybrat šampon a kondicionér, který vlasy nezatíží ani při denním mytí. Zároveň je důležité dbát na vyváženou stravu plnou vitamínů skupiny B, zejména biotinu, dále vitamínů C, D a E, železa, selenu a zinku.

Menstruace

Většina žen, které trpí akné, zaznamenávají zhoršení příznaků právě před menstruací. Důvodem je prudké zvýšení a snížení hladin hormonů v průběhu cyklu. Právě před začátkem krvácení je hladina estrogenu a progesteronu na nejnižší úrovni. Ovšem hladina testosteronu je ještě vyšší, než hladina ženským hormonů, čímž je ještě více podpořena tvorba mazu. Vytváří se tak ideální prostřední k tvorbě pupínků i maštění vlasů.

Antikoncepce jako zázračný lék na akné

Lékaři dokonce předepisují hormonální antikoncepci jako lék na akné. Antikoncepční pilulky snižují produkci mužskému hormonu androgenu, který stimuluje činnost mazových žláz, a tím i vznik akné. Omezuje se tak tvorba mazu a ucpávání pórů, efekt se obvykle dostaví už za několik týdnů po nasazení antikoncepce. Ale pozor, antikoncepce neléčí příčinu vzniku, pouze ji na čas utlumí. Po vysazení se většinou do dvou měsíců vrátí pupínky v plné parádě zpět.

Změny při užívání antikoncepce pozoruje většina žen i na vlasech. Právě estrogen, progesteron a testosteron totiž ovlivňují vzhled vlasů nejvíce. Mezi pozitivní změny patří redukce produkce mazu, vlasy ale mohou začít více vypadávat. V těchto případech je na místě poradit se se svým gynekologem o změně značky hormonální antikoncepce.

Těhotenství a kojení

V těhotenství bývají vlasy krásné a pevné, ale pár měsíců po porodu si většina novopečených maminek stěžuje na jejich nadměrné vypadávání. V průběhu těhotenství se zvýší hladina estrogenů, které zabraňují vypadávání vlasů. Po porodu pak hladina opět klesne, čím dojde k vypadávání velkého množství vlasů naráz. To je do určité míry přirozený průběh, kdy vlasy, které by jinak v průběhu devíti měsíců vypadaly, najednou odchází. Většinou stačí jen počkat, až se vše vrátí zase do normálu.

Abyste padání vlasů v této hormonální nerovnováze co nejvíce eliminovaly, je vhodné v tomto období dbát na dostatek vitamínů a minerálů a vlasy podpořit šamponem přímo určeným na nadměrně padající vlasy. Vlasy jsou v těhotenství krásnější, než dřív. Jak je to s pletí? Kolísavé hladiny hormonů mohou být spouštěčem akné, zejména u žen, které měly s akné problém i dříve. Na druhou stranu, některé ženy s problematickou pletí udávají, že se jejich pleť v těhotenství zlepšila.

Menopauza

Menopauza je dalším významným hormonálním milníkem. V menopauze klesá hladina ženských hormonů obecně a testosteron tak má větší pole působnosti, nicméně hladina progesteronu klesá až o 75 %, zatím co hladina estrogenů pouze o přibližně 35 %. Když k tomu přidáte ještě nezdravý životní styl, může se spustit i androgenní alopecie. Ta se u žen projevuje řídnutím vlasů nad čelem nebo po celé hlavě.

Pokles ženských hormonů také způsobuje problémy se zadržováním vody v pokožce, což se navenek projevuje nejen jako suchá, napjatá a šupinatá pokožka na těle i na pokožce hlavy, ale také zvýrazněním vrásek a tvorbou pupínků. Tyto problémy jde řešit pomocí tzv. anti-age kosmetiky a zavedením zdravého životního stylu. Krémy pro zralou pleť zná každý, v povědomí už tolik nejsou přípravky určené pro zralé vlasy. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

Závěr

Ženy i muži by si měli po celý život dát pozor ještě na jeden hormon – kortizol. Přezdívá se mu stresový hormon, protože ho tělo vylučuje při nadměrném stresu. Kortizol má ničivý dopad na celé tělo, pleť a vlasy nevyjímaje.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Víte, co vlasy potřebují? Podpořte jejich výživu zevnitř

26. 4. 2023
Když se řekne „vlasová péče“, jistě si jako první vybavíte šampón, kondicionér, masku na vlasy a další kosmetické produkty. Ta správná vlasová péče ale nepůsobí zvenku, nýbrž zevnitř. Co vaše vlasy k tomu, aby byly zdravé a krásné, opravu potřebují? Odpověď najdete v dnešním článku.

Přečíst článek

Objednejte si svou každodenní
dávku sebevědomí a krásy

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
649 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
649 Kč 569 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 80 Kč

Otázky a odpovědi

Co je NICELIS®? +

NICELIS® je přírodní doplněk stravy, který je vyráběný a certifikovaný v České republice. Díky svému složení zajišťuje zdravé vlasy, nehty a pleť. Podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a přispívá k celkovému zdraví vašich vlasů, nehtů a pokožky.


Jak často a kdy by se měl NICELIS® užívat? +

Pro co nejlepší výsledky užívejte NICELIS® dvakrát denně, vždy jednu tabletu ráno a druhou večer, nejlépe během jídla, nebo 15 minut po jídle. Je možné užívat i obě tablety produktu NICELIS® ráno.

Opravdu to funguje? +

I když jsou účinky každého doplňku stravy individuální, dáme ruku do ohně za to, že NICELIS® opravdu funguje. Svým složením patří mezi nejlepší produkty v Česku a při vývoji jsme nezapomněli na žádnou účinnou látku, která má osvědčené účinky na zdravé vlasy, nehty a pleť. Náš produkt navíc obsahuje i Astaxanthin, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů na trhu.

Kdy uvidím první výsledky? +

Jako u každého doplňku stravy je potřeba dlouhodobé užívání pro opravdu viditelné výsledky. Nicméně dle našich zkušeností je možné vidět zlepšení již po prvních 50-60 dnech užívání produktu NICELIS®.

Je možné užívání kapslí dlouhodobě, nebo si musím dát pauzu? +

Ano! NICELIS® je přírodní doplněk stravy bez vedlejších účinků, je tedy možné jej užívat dlouhodobě bez nutnosti pauzy.

Co se stane, když přestanu NICELIS® užívat? +

Po skončení užívání se nedostaví žádné vedlejší účinky. Samozřejmě po delším neužívání se může kvalita vlasů vrátit do doby před užíváním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Naší prioritou jsou především spokojení zákazníci. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru