Nacházíte se zde: Úvod Blog Vlasy Alopecie: její příčiny, příznaky a léčba

Alopecie: její příčiny, příznaky a léčba

Martina Sznapková
12. 10. 2022
Alopecie: její příčiny, příznaky a léčba

Osnova:
Kdy zpozornět?
Nejčastější příčiny
Typy alopecie
Postup nemoci
Léčba alopecie
Závěr

Alopecie je neinfekční onemocnění způsobující vypadávání vlasů a ochlupení. Zpočátku se projevuje docela nevinně, přerůst ale může až v úplnou pleš. I když je tento problém spojován hlavně s mužským pokolením, nevyhýbá se ani ženám a dokonce ani dětem.

Úkolem imunitního systému je chránit organismus před škodlivinami zvenčí. V případě alopecie ale imunitní systém považuje vlasové folikuly za nežádoucí a napadá je. Ty se proto zmenšují a přestávají vyživovat vlasy, které pak vypadají.

Množství vypadaných vlasů je u každého jiné. Někomu se tvoří lysiny, jinému vypadají vlasy všechny. U někoho je ztráta vlasů trvalá, kdežto u jiného jen dočasná. Někdy alopecie postihuje pouze vlasy, jindy i obočí, vousy a další ochlupení.

Kdy zpozornět?

Ne každý se může chlubit hustou kšticí. Ale to, že máte řídké vlasy, neznamená, že trpíte alopecií. Ztrátou vlasů ovšem trpí až polovina populace. Muži jsou na tom podstatně hůře – nadměrné vypadávání vlasů se dotýká až 60 % z nich, u žen je to „jen“ 30 %. Každý den nám vypadne okolo stovky vlasů, po umytí to mohou být i tři stovky. Je to přirozený jev, který souvisí s vlasovým cyklem. Starý vlas vypadne a nahradí jej nově vyrůstající vlas.

Kdy ale zpozornět? Nemusíte počítat vypadané vlasy, není těžké zpozorovat větší množství vlasů na polštáři, v hřebenu nebo v odtoku. Pokud se začnou tvořit holá místa nebo se v krátké době výrazně zhorší kvalita vlasů, může jít o začínající problém! Jedním z příznaků alopecie jsou také červené, křehké a hrbolaté nehty na rukou.

Nejčastější příčiny

I když se jedná o stejnou nemoc, jsou příčiny i důsledky alopecie u mužů a žen rozdílné. Chlapům k tomu, aby odhadli, zda se jich alopecie týká, mnohdy stačí pohlédnout na kštici svých předků. Jednou z nejčastějších příčin je u nich totiž genetická predispozice, anebo zvýšená hladina testosteronu. U mužů často dochází k nevratnému vypadávání vlasů, a i proto je dobré začít problém řešit co nejdříve.

U žen je ztráta vlasů nejčastěji zapříčiněna hormonálními změnami například v těhotenství nebo v období menopauzy. Ženské vlasy jsou také více namáhány barvením, žehlením, kulmováním ale třeba i častým nošením těsných culíků. Mezi časté příčiny patří i dlouhodobý stres, nesprávné stravování, kožní či autoimunitní onemocnění.

Typy alopecie

Vypadávání vlasů má mnoho podob. Pokud vlasy vypadávají ve shlucích, jedná se o alopecii areata. Nevětším strašákem je alopecie universalis, která způsobuje úplnou ztrátu vlasů i ochlupení. Nejběžnější typem alopecie je androgenní alopecie, které se jednoduše říká mužská holohlavost a je považována za dědičnou.

Sami si můžeme přivodit trakční alopecii, kterou způsobuje mechanické namáhání vlasů. Velice nepříjemná je jizvová alopecie, kdy po vypadnutí vlasu zůstávají na pokožce jizvy.

Postup nemoci

U každého jedince je vývoj i prognóza tohoto onemocnění individuální. Může se objevit pouze jednou, nebo nás provázet celý život. A to samé platí i o úspěšnosti léčby, někomu narostou vlasy zpět, jiní se musí smířit s jejich ztrátou. Horší vyhlídky ovšem mají lidé, kteří zažili první záchvat alopecie už v raném věku, pozorují změny na nehtech, trpí dalším autoimunitním onemocněním nebo poruchou organismu, anebo je ztráta jejich vlasů či ochlupení opravdu výrazná.

Léčba alopecie

Smutnou pravdou je, že v současné době neexistuje žádný lék, který by vám mohl alopecii vyléčit. To ale rozhodně neznamená, že se s alopecií nedá nic dělat. Existují prostředky, jako například kortikosteroidy, imunoléčba, světelná terapie a další, které mohou její dopad zmírnit a zároveň podpořit růst vlasů. O jejich aplikaci vždy rozhoduje ošetřující lékař.

Zásadní je tady prevence častějšího a masivnějšího vypadávání vlasů. Čím dříve začnete problém řešit, tím menší budou jeho dopady. Existují také alternativní metody léčby, jako akupunktura, aromaterapie, užívání probiotik a prebiotik či dieta bohatá na antioxidanty. Nemají ovšem prokázanou klinickou účinnost, a proto se doporučují spíše jako doplněk k běžné léčbě.

Závěr

Pokud nemoc nelze vyléčit, musíme se naučit s ní žít. Alopecie fyzicky nebolí, její dopady na psychiku ale mohou být obrovské. A to nejen u žen, ale i u mužů. Stres z vypadnutých vlasů může celý stav ještě zhoršovat a lidé se pak dostávají do začarovaného kruhu.

Její průběh lze alespoň zmírnit vhodnou stravou bohatou na dostatek proteinů vitaminů a minerálů. Podpořit organismus můžete také doplňky stravy pro růst a zdraví vlasů.

Důležité je také věnovat pokožce hlavy dostatečnou (ovšem ne přehnanou) péči, vlasy zbytečně nenamáhat a používat kvalitní kosmetické přípravky, mezi které patří nejen šampony či kondicionéry, ale třeba také vlasová tonika a séra.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Víte, co vlasy potřebují? Podpořte jejich výživu zevnitř

26. 4. 2023
Když se řekne „vlasová péče“, jistě si jako první vybavíte šampón, kondicionér, masku na vlasy a další kosmetické produkty. Ta správná vlasová péče ale nepůsobí zvenku, nýbrž zevnitř. Co vaše vlasy k tomu, aby byly zdravé a krásné, opravu potřebují? Odpověď najdete v dnešním článku.

Přečíst článek

Objednejte si svou každodenní
dávku sebevědomí a krásy

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup - doručení zdarma po celé ČR
649 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc

Výhodné měsíční předplatné
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
649 Kč 569 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 80 Kč

Otázky a odpovědi

Co je NICELIS®? +

NICELIS® je přírodní doplněk stravy, který je vyráběný a certifikovaný v České republice. Díky svému složení zajišťuje zdravé vlasy, nehty a pleť. Podporuje růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a přispívá k celkovému zdraví vašich vlasů, nehtů a pokožky.


Jak často a kdy by se měl NICELIS® užívat? +

Pro co nejlepší výsledky užívejte NICELIS® dvakrát denně, vždy jednu tabletu ráno a druhou večer, nejlépe během jídla, nebo 15 minut po jídle. Je možné užívat i obě tablety produktu NICELIS® ráno.

Opravdu to funguje? +

I když jsou účinky každého doplňku stravy individuální, dáme ruku do ohně za to, že NICELIS® opravdu funguje. Svým složením patří mezi nejlepší produkty v Česku a při vývoji jsme nezapomněli na žádnou účinnou látku, která má osvědčené účinky na zdravé vlasy, nehty a pleť. Náš produkt navíc obsahuje i Astaxanthin, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů na trhu.

Kdy uvidím první výsledky? +

Jako u každého doplňku stravy je potřeba dlouhodobé užívání pro opravdu viditelné výsledky. Nicméně dle našich zkušeností je možné vidět zlepšení již po prvních 50-60 dnech užívání produktu NICELIS®.

Je možné užívání kapslí dlouhodobě, nebo si musím dát pauzu? +

Ano! NICELIS® je přírodní doplněk stravy bez vedlejších účinků, je tedy možné jej užívat dlouhodobě bez nutnosti pauzy.

Co se stane, když přestanu NICELIS® užívat? +

Po skončení užívání se nedostaví žádné vedlejší účinky. Samozřejmě po delším neužívání se může kvalita vlasů vrátit do doby před užíváním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Naší prioritou jsou především spokojení zákazníci. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru